Görüntüleme Tercihi Konu Görünümü | Tam Görünüm
Kore Dövüş Sporları


clock09-01-2009, 06:54 PM
Yorum: #1
Bu konu en son: 02-22-2010 tarihinde, saat: 11:57 PM düzenlenmiştir. Konuyu düzenleyen: Miimoza
[Resim: koredvsporlar1.jpg]

Hap:Beden ve ruhun uyumlu birlikteliği
Ki:Yaşam ve beden enerjisi, iç enerji
Do:Egitim yolu, sanatı

Bu üç sözcüğün birleşmesiyle oluşan “Hapkido” terimi; beden, ruh ve iç enerjinin uyumlu birlikteligi temeline dayanan Kore kökenli bir savunma sanatının, bunun da ötesinde, bir yaşam biçiminin adıdır. Hapkido geniş bir yelpazede; kol ve ayak eklem kilitlemeleri, fırlatma, her türlü ayak teknikleri, el teknikleri ile akrobatik jimnastik, eğme, bükme ve sinir noktalarına baskı tekniklerinin yanında, ateşsiz her türlü silahi ustaca kullanmayı, günlük hayatta kullanılan eşyalari birer silaha dönüştürmeyi öğretir.

Hapkido, bir spordan daha çok, meşru müdafaaya uygun bir savunma sanatıdır. Yaşa bagli olmaksizin hem kadinlar hem de erkekler tarafından öğrenilebilir.

Hapkido Tarihi

Hapkido, Kung Jung Moo Yae; yani savunmanın dosdoğru yapıldığı yer anlamına gelen ve yaklasık 1000 yıllık bir tarihi olan Kore savunma sanatının filizlendiği merkezlerde oluşmuştur.Bunların önde gelenleri hanedanlık sarayları,budist tapınakları ve savunma ordusunun yetiştirildiği ordu karargahlarıdır.

Jung Moo Hapkido Kore´deki savunma sanatının aşama aşama süregelen oluşumundaki son noktadır.1000 yıl boyunca bir çok hanedanlıklar kurulup yıkılmıştır.Kore halkı süreklü barıştan yana bir tutm sergileyip savunmada kalmayı tercih etmiştir.Kore´liler zaman içinde Japonya ve Çin topraklarına küçük topluluklar halinde göç etmiş ve barış için yaşamayı amaç edinmişlerdir.Gittikleri ülkelerde savunma sanatlarını tanıtmış ve karşılıklı stil ve teknik alışverişlerinde bulunmuşlardır. Bunların sonucunda bazı savunma stilleri oluşmuş ve yaygınlaşmıştır.Kore´nin Taekyon, Hwarang Do,Hapkido ve Taekwondo sanatları ,Japonya´nın Samuray sanatı ve geleneksel Çin Kung Fu´su bunun tipik örneklerindendir.

Uzakdoğu savunma sanatı bir savaşın yöntemi olmaktan çok her insan ruhunda barınan yıkıcılık ve korkaklık gibi duyguların eğitilip onura ve erdeme götüren yola (DO) doğru mesafe kaydetmektir.

Bir Samurayın ya da Kung Jung Moo savaşçısının onurlu bir ölümü ödül sayması, savunma sanatının altında yatan ruhun yansımasıdır.Yüzlerce yıllık öğretilerin ve savaşların diyalektik düşünce ve budist kökenli felsefeyle bütünleşmesinden doğan savunma ruhu, günümüze kadar Uzakdoğu’da korunmuş ve saygı görmüştür.

Savunma sanatlarında uygulanan teknikler birer dövüş kalıplarından çok ruhu ve bedeni eğiten egzersizlerdir.Bu yüzden sanat temeli kazanmış olan savaş tekniklerinin belli nefes teknikleri ve konsantrasyonlarla çalışılan meditasyon bölümleri vardır - Hapkido’da Ki-Gong gibi -.Amaç düşmanı yok edip ortadan kaldırmak değil fakat ona karşı savunarak onu kazanmanın yolunu keşfetmektir.

Samuray kavramının etimolojik kökeni „ hizmet eden „ anlamına gelir. Kung Jung Moo Yae „savunmanın doğru yapıldığı yer“demektir.Çin Kung Fu’su ünlü düşünür Konfüçyus’un(Kong-Fu-Tius) ismiyle anılır.Bütün bunlar savunma sanatlarının yalnızca bedene zindelik kazandırmak ya da düşmana karşı koymak için değil fakat aynı zamanda barış için savaşmak ve savaşı barış için kazanmak amacıylada geliştirildiğini gösterir.



HAPKİDO MALZEMELERİ

[Resim: koredvsporlar2.jpg]

[Resim: koredvsporlar3.jpg]
clock09-01-2009, 06:57 PM
Yorum: #2
Bu konu en son: 02-22-2010 tarihinde, saat: 11:57 PM düzenlenmiştir. Konuyu düzenleyen: Miimoza
[Resim: koredvsporlar4.jpg]

Taekwondo Tarihi

Tekvando dünyanın en eski savunma sporlarından biri. Kendini savunma, savaşçı sanatı olarak bilinir. Çin Kung-fu’sundan ve Japon karatesinden farklı bir spordur. En eski olarak, KoreYarımadasının kuzey bölgelerinde M.Ö. 37′de kurulmuş olan Kogoryo Hanedanlığına ait mezar duvar resimlerinde tekvando izlerine rastlanmıştır. Kore halkı, tekvandoyu saldırganlara ve vahşi hayvanlara karşı savunma, savaşçı sanatı olarak kullandığı gibi, güç ve çeviklik kazanma, zihni ve fiziki sıhhati muhafaza … Tekvando dünyanın en eski savunma sporlarından biri. Kendini savunma, savaşçı sanatı olarak bilinir. Çin Kung-fu’sundan ve Japon karatesinden farklı bir spordur. En eski olarak, KoreYarımadasının kuzey bölgelerinde M.Ö. 37′de kurulmuş olan Kogoryo Hanedanlığına ait mezar duvar resimlerinde tekvando izlerine rastlanmıştır. Kore halkı, tekvandoyu saldırganlara ve vahşi hayvanlara karşı savunma, savaşçı sanatı olarak kullandığı gibi, güç ve çeviklik kazanma, zihni ve fiziki sıhhati muhafaza etmek ve geliştirmek maksadıyla bir eksersiz olarak da yapmışlardır.

Tekvando, teknik ve maharetten başka Doğu kültürüne ait bazı sosyal değerleri de aksettirir. Tekvando eğitimi, kişiye kendine güven, soğukkanlılık, fedakarlık ve alçak gönüllülük öğretir.

Koryo tarihinde tekvando “subak” olarak anılmıştı. Bu dönem hanedanları subakı, sadece sıhhati geliştirmek için bir hüner sporu olarak değil aynı zamanda yüksek bir harp sanatı olarak teşvik etmişler, subak müsabakaları tertip etmişlerdir. Tekvando, Kore’de başlamakla kalmamış Kore tarihi boyunca gelişimini sürdürmüştür. Subak müsabakaları sivil halk arasında da büyük ilgi görmüştür. Orduya girmek isteyen kimseler subak bilmek zorundaydılar. Çünkü müracaatçıların imtihanlarında subak önemli bir yer işgal etmekteydi.

Yi Hanedanlığının çöküşüyle Japonlar Kore’yi işgal etmeye başladılar. Tekvandocular saldırganlara karşı uzun süre mücadele ederek zorluklar çıkardılar. Kore, 1945 yılında bağımsızlığına kavuştu. Bu zamana kadar Kore’de Japon Karatesi ve Kung-fu yayıldı. Sonraki yıllarda bazı Koreli antrenörler, tekvando oyunlarını sistemleştirip geliştirmek için gayret sarfettiler. 16 Eylül 1961 tarihinde “Kore Tekvando Birliği” kuruldu ve bu birlik 25 Haziran 1962′de “Kore Amatör Sporlar Birliği” ile birleşti. 1962 Ekiminde 43. milli oyunlar kapsamına alındı.

30 Kasım 1972′de Dünya Taekwon-do Şampiyonası yapıldı. 25 Mayıs 1973′teki şampiyonaya 17 ülke katıldı. 15 Mayıs 1974′te Kukinon’da ilk “Dünya Tekvando Hakem Semineri” düzenlendi. Buna 10 ülkeden 46 takım iştirak etti.

Türkiye’nin tekvando sporuyla tanışması 1964 yıllarına rastlar. Bu yılda Koreli general Choi-Honghi’nin başkanlığındaki bir tekvando ekibi çeşitli ülkeleri dolaşarak gösteriler sundular. Bu iyi niyet gezisinde Türkiye’ye de uğrayarak tekvando gösterileriyle bu sporu tanıttılar. Şükrü Gençel ve Nazım Canca’nın gayretleriyle bu spor ülkemizde gelişmeye başladı. 16 Haziran 1970 tarihinde Güney Kore’den Mr. Cho Soo-Se’nin Türkiye’ye gelmesiyle tekvando hızla gelişmeye başladı. Ülkemizde dünya çapında başarılı birçok tekvandocu yetişti ve yetişmektedir. Başarılı bayan tekvandocularımızdan Tennur Yerlisu, Züleyha Tan, erkeklerden de Nusret Ramazanoğlu, Turgut Uçan ve Şakir Bezci gibi sporcularımız dünya çapında çeşitli madalyalar kazandılar.


KUŞAK BAĞLAMA ŞEKLİ


[Resim: koredvsporlar5.jpg]
clock09-01-2009, 06:58 PM
Yorum: #3
Kore karma dövüş sanatı. "Kun" yumruk, "Gek" atak "do" sanat veya yol demektir. Anlamı atakda bulunma ve yumruk sanatı anlamına gelir.

Doğuşu ve Teknik

Koreli savaş sanatçısı Kim Jung-su tarafından geliştirilmiş melez bir dövüş sanatı. Daha önce Jung Do-mo`yu geliştiren Kim Jung-su geleneksel Kore stili dövüşün yetersiz olduğunu düşünerek geleneksel Kore savaş sanatları ile Tayland`da kaldığı üç sene içinde öğrendiği Muay Thai ve boksun karışımı bir savaş sanatı geliştirmiştir. Ayak teknikleri tekvando ve kickboks`dan alınmıştır. Thai stili döner tekme de ve aşağı tekme de buna eklenmiştir. Teknikte tekme ve yumruklar rakibe aynı anda uygulanarak rakip şaşırtılır ve savunma yapmasına imkan tanınmaz. Kun gek do çalışma salonlarında tam temaslı sparringlere (antreman içindeki karşılaşmalar) önem verilmekte yeni başlayanlar bile birkaç ders sonrasında sparringe alınmaktadırlar. Hafif boks eldivenleri ve haya ve göğüs koruyucularıyla öğrenciler sparring yaparlar ancak turnuvaya hazırlanan profesyonel Kun gek do dövüşçülerinin yalnızca boks eldivenleri ve şort giymelerine izin verilir. Antremanlarda Kun gek do öğrencileri eklemleri ve kemiklerini güçlendirmek için ortalama bir insan vucudu ağırlığındaki (120 paund) kum torbalarına ve üzeri bir tür iple kaplı 10 inç kalınlığındaki tahta bloklara ( makivara)vuruş yaptırılırlar.
clock09-01-2009, 07:00 PM
Yorum: #4
Bu konu en son: 02-22-2010 tarihinde, saat: 11:58 PM düzenlenmiştir. Konuyu düzenleyen: Miimoza
[Resim: koredvsporlar6.jpg]

Hankido sporunun amacı Korelilerin iç enerji ve güçlerini geliştirmek. Tabi sadece Koreliler değil tüm dünya üzerindeki insanlar bu dövüş sanatı öğrenip, ondan faydalanabilir.

Tarihi:

Hankido, yeni bir hapkido stilidir ve Myung Jae Nam tarafından geliştirilmiştir. Hapkido çalışırken 1980'lerde bu yeni stili geliştirmeye başlamıştır. Hankido ustası, zekice dairesel hareketler yaparak rakibinin kontrolünü ele geçirmeyi amaçlar. Hankido kökenlerini Hapkido'dan alır ancak Myung Jae Nam'ın usta bi dansçı olması ve geleneksel Kore dans stlini bu spor dalı içerisine almasıyla Moo Yae Do Bub (무예도법) oluşmuştur.

Bu spor dalı ilk olarak 1. H.K.D sporlarında resmi olarak tanıtılmıştır.

Hankido ve hapkido arasındaki farklar:

bu iki spor dalı arasındaki fark; hankido tam bir içsel spor iken hapkido isa yarı içsel bir spordur.
Hankido 3 tane temel sanatın (bunlar: Won (圓), Yu (流), and Hwa (和) ve yumuşaklığın gücünün kullanılmasına dayanır.

Teknikler:

Hankido uygulayıcısına daha fazla içsel öngörü kazandırmak için 3 tane ekzersiz vardır. Bunlar:
the Sam Dae Wolly (삼대원리)
Jeon Hwan Bub (전환법)
Young Nyu Bub (역류법)
Shim Hwa Bub (심화법)
clock09-01-2009, 07:00 PM
Yorum: #5
Bu konu en son: 02-22-2010 tarihinde, saat: 11:58 PM düzenlenmiştir. Konuyu düzenleyen: Miimoza
[Resim: koredvsporlar7.jpg]

Kumdo, genel anlamıyla “kılıcın yolu “ demektir.Kumdo , Kore’de savaş sanatı olarak, Onyang şehir merkezinin 3 mil kuzeyindeki Chungchong Namdo vilayetinde inşa edilen bir tapınakta, silahlara meraklı Hyon Chung Sa‘nın ilgisiyle ortaya çıkmıştır.Bu sanat saygıyla anılan Amiral Yi Sun-shin’i istaret eder. Yi Sun-shin, Japon kuvvetlerine karşı 197.5 santimetre, 5.5 kilogram boyutunda iki kılıçla savaşmıştır.
clock09-01-2009, 07:02 PM
Yorum: #6
Bu konu en son: 02-22-2010 tarihinde, saat: 11:59 PM düzenlenmiştir. Konuyu düzenleyen: Miimoza
[Resim: koredvsporlar8.jpg]

Taekkyun geleneksel bir Kore dövüş sanatıdır. Taekwondo’dan farklı olarak hareketleri dansa da benzer. Japonya’da da kullanılan bu sanat bir meslek haline dönüştüğü için yasaklanmıştır. Soyu çok eskilere dayanan Taekkyun dövüş sanatı binlerce yıl önce Japonlar tarafından da öğrenilmişti. Korelilerin savaşlarında bu durum baya zorluk vermişti. Bu yüzden bu dövüş sanatı bırakılmıştı. Fakat daha sonradan eski kültürlerini sürdürmek için yapılan araştırmalarda 2 yaşlı adamın hala bu sanatı sürdürdüğü öğrenilmiştir. Tekrar bu sporu hayata geçirmeye karar verilmiştir. Bu yaşlı hocalardan bu sanatın hareketlerini göstermeleri rica edilir ve bunlar ilerleyen yıllarda videolara çekilir. Taekkyun federasyonu kurulur ve aynı şekilde bu sporu iyi bilen yaşlılardan yeni öğrenciler eğitmeleri istenir.

Kore aileleri geleneklerine çok bağlı olduklarından okullarda da bu sporun uygulanması istenir ve gerçekleştirilir.
Taekkyun’un Çin'in Tai'ci si ile akraba olduğu da söylenmektedir. Fakat Taekkyun Kibar bir dövüş sanatıdır. Bu sporda dövüşçü rakibine odaklanır onun etrafında dönerek ona vurur ve iter. Taekkyun dövüş sanatının en sık kullanılan hareketi ittirmektir. Dövüşçü bir noktaya odaklanır ve o nokta etrafında döner bu durum sık sık tökezlemelere yol açar. Bu yüzden ustalık gerektiren bir dövüş sanatıdır.
clock09-01-2009, 07:03 PM
Yorum: #7
[Resim: 30krt3m.gif]

Kyuk Too Ki, son zamanlarda Kore'de gelişen ve Kick boksu andıran dövüş sanatı. ==Teknik== Kyuk too ki ringde olduğu kadar sokakta da kullanılmak üzere geliştirilmiş, tekvando stili tekmeler (buna Kickboks ve Muay Thai'nin düşük tekmeler de eklenmiştir) ve el vuruşlarıyla boksdaki dört tür vuruş (kanca, direk, apakküt ve kroşe) ve Thai stili dirsek ve diz vuruşlarının karması melez bir dövüş sanatıdır. Kyuk too ki sisteminde aynı zamanda silahlı saldırganlara karşı da teknikler geliştirilmiştir. Genellikle bir blokla başlanıp daha sonra saldırgana vuruş yapılır ve en son saldırgan yere fırlatılır.








Yararlı linkler: KT Kuralları, Kore, Kore Dizileri, izle

Deneme bonusu - bahisnow - casinoslot - deneme bonusu - deneme bonusu veren siteler
melbet - dinamobet - süpertotobet - betsmove - casino siteleri - hansenmedical.com
casinoproffen.com - favorislot - https://www.phillwebb.net - aseansec.org


Site içerik sağlayıcı: Koreanturk.com (Official)